0
 • No products in the cart.

 • 0
 • No products in the cart.

 • vetpolster

  Vetpolster – 4 vragen

  Deel via:

  blank
  Caroline

  Daar zijn we weer met zo’n bijzonder vage term. Wat is een vetpolster? Wat heeft het met de voeten te maken? We gaan vandaag wat specialistischer aan de slag. Iedereen heeft namelijk vetpolsters in hun voeten. Zie het maar als een natuurlijke schokdemper in je voeten.

   

  Wat is een vetpolster?

  Wanneer je loopt, vangen je voeten tot wel 3 keer het eigen lichaamsgewicht op en als je hardloopt kan dat nog veel meer zijn. De voet moet daarom hard werken en heeft aardig wat bescherming nodig tegen al deze heftige klappen die hij op moet vangen. Het vetpolster is een ‘honingraatvormige’ vetkamerstructuur. Deze kamertjes met vet zitten in de voetzool en absorberen de klappen die de voet ervaart tijdens het (hard)lopen. Deze groep vetkamers beschermen de gewrichten, botten, spieren en pezen in de voet. 

  Bij sommige mensen kun je deze structuur zelfs zien als je met je duim krachtig over de voorvoet wrijft. Dan lijkt het inderdaad net alsof er een kleine honingraat onder de huid zit. Zo kun je je vetpolsters zien!

   

  Wat als die vetpolsters verdwijnen?

  Vetpolsters kunnen beschadigd raken wanneer de druk té groot is. Of door ziekte, medicatie of ouderdom kan het volume een beetje afnemen. Maar wanneer de vetpolsters verdwijnen, zal de natuurlijke schokdemper in de voet niet goed meer werken. De middenvoetsbeentjes zullen dan sneller de grond raken wanneer zij de klappen van het (hard)lopen moeten opvangen. Daardoor zul je meer pijn ervaren tijdens het lopen, maar kun je ook last hebben als je lekker op de bank zit. 

   

  Waardoor verdwijnen vetpolsters?

  Deze vetkamers nemen doorgaans af naarmate we ouder worden, want dan vermindert de aanmaak van collageen. De huid wordt dan dunner en kwetsbaarder en de hoeveelheid vetkamers zal afnemen. Maar ook overbelasting kan ervoor zorgen dat de vetpolsters sneller afnemen. Bijvoorbeeld bij mensen met overgewicht of mensen met een staand beroep zien we een snellere afname. 

   

  Wat kan ik eraan doen?

  Helaas is dit een voetkwaaltje wat niet goed te behandelen is. Wanneer je merkt dat je vaker en/of langer last hebt van je voeten na het lopen of staan, is het verstandig om de hulp van een podotherapeut in te schakelen. Zij kunnen schoenadvies geven of zelfs een steunzool aanmeten die de druk op de voet kan verlagen. Zo voorkom je overbelasting en bescherm je de vetpolsters die er nog wel zitten. Daarnaast is het sowieso verstandig om schoenen te dragen met een goede schokdemping, om de voeten wat te ontlasten.

  Plaats een opmerking

  Designed by DVO RECLAME